OROSZLáNSZíVű VADáSZTACSKó KENNEL TöRTéNETE

"Akinek ugyanis megtetszik "a kutya sok hasznot hozó tartása" a könyveimben olvasható történeteim kapcsán, azokat komolyan inteném, hogy nagyon vegyék fontolóra egy ilyen kutya beszerzését! Különösen, ha úgy nem képesek bánni vele és szeretni őt, mint ahogyan ő fogja szeretni gazdáját. Szíve-szakadtáig, életre-halálra.

Ha magánéletükre sincs semmi idejük, akkor inkább semmilyen kutyát ne tartsanak! Akkor inkább kíméljék meg magukat a rengeteg bosszúságtól! Akkor inkább felejtsék el az egészet! Aki szívét lelkét nem képes egy kutyának kitárni, az semmilyen vadászkutyát, de legfőképpen szálkás szőrű tacskót, soha ne válasszon!" (Bornemisza Péter: Vadászszívvel: Őszintén tacskóimról)

Igazából már gyerekkoromban kezdődött a vadászat, a kutyák iránt való érdeklődésem, édesapám vadász, vadászboltos. Emlékszem, mikor hazahozta nekem a szarvas lábakat és a lakótelepi garázsunkban kiraktam, rendezgettem őket.

Szintén őrzöm emlékét azoknak a vadászatoknak, amikor együtt mentünk vadászni a Mecsekre egy zárt nagy magaslesre, pontosan megvan az útvonal a fejemben, emlékszem a vaddisznó túrásokra, a szóróra, sózóra, a nagy hóra, a meleg teára, a szendvicsek ízére, amit csinált nekem. Volt szalámis, sült húsos paprikás. Természetesen, ahogy felmásztunk a lesre és megettem a szendvicsem, csokim, utána mindig elaludtam. A közös vadászatokhoz tartozott a kutyák iránti szeretet is. Volt később egy Welsh Terrierünk-Don, aki magabiztosan, szenvedélyesen hajtotta a vaddisznót a hajtásokban, soha sem sérült meg, veszett el, okos kis kutya volt.

Ősi örökség ez, amit az egyik ember örököl a másik nem. Nekem szerencsém van, mert apám révén örökölhettem, ezt az ősi szenvedélyt. Az évek alatt sokszor kísértem el apám vadászni vagy csak etetni, gondozni a vadakat. Pár magaslest is építettünk együtt. Minden egyes pillanatnak megvan a maga szépsége. Mindig tanultam valamit. Megtanultam tisztelni, szeretni az erdőt, a vadakat, megtanultam a fegyelmet, értékelni a szépet, meglátni a jót. Számomra a vadászat életre szóló szenvedély, tanulás, feladatok megoldása. Jó pár év elteltével, vadászvizsgát tettem és vadász lettem. Vadász emberként sokat nem gondolkoztam azon, hogy milyen kutyát szeretnék. Miért pont a szálkásszőrű tacskó mellett döntöttem, hát kezdő vadászként az első pár vaddisznóm elveszett, sebeztem, nem tagadom izgultam. Szerintem sokan így vagyunk vele, hogy nagy az izgalom mikor vadászunk, mielőtt lőnénk, mikor célzunk és amikor eljön a pillanat, meghúzzuk az elsütő billentyűt eközben az ember természetesen izgul, főleg kezdő vadászként. Kedvenc lesemen ültem és többször is átgondoltam, hogy sokszori eredménytelen keresések miatt szeretnék egy szálkásszőrű tacskót, aki segít majd nekem a vadászatokon. Érdekelt a fajta, tetszett, elkezdtem egyre többet tájékozódni, olvasni róla. Vadászmesterem is sokat segített ebben, mert nagy kutyás és tapasztalata révén elmondta, hogy mit is jelent neki ez a fajta. Jelenleg is tart tacskót kizárólag utánkeresésre a vadásztársaságunknál. Talán az egyik legnagyobb vaddisznó utánkeresésem vele volt. Terep rendkívül sűrű, nehéz mind a kutya, vezetője és a vadász számára is. Azon a reggelen, több óra keresés, kúszás, három sebágy megtalálása után sem tudtuk utolérni a nagy kant, az előbb említett viszonyok miatt, pedig a tacskója háromszor is megállította a disznót. Ezek a pillanatok az óta is sokszor eszembe jutnak.

Hasonló utánkereséseken láthattam, hogy igazából mit is tudd ez a sokszor könyvekben úgy emlegetett, mint „rövid lábú, hosszú hátú kutya”. Ezeket az élményeket csak az tudja igazán megtapasztalni, átélni, aki hasonló helyzetben volt már. Ez alatt érezni, látni lehet azt, hogy hogyan dolgozik a szálkásszőrű tacskó vezetőjével. Továbbá, a vezetéken lévő tacskó viselkedéséből kiolvasható, hogy mi történik előttünk. Például, hogy hogyan használja az orrát a vércsapán keresés közben, mutatja a vért, miközben kontrolláljuk a kutyánkat. Illetve önálló munka során lelkesen ugatja a dermedt vadat vagy hajszán állítja a sebzetett a kegyelemlövésig. Rendkívül sokoldalú kutyáról van szó, hatalmas szívvel és kitartással rendelkezik, talán ezért is döntöttem e csodálatos fajta választása mellett. A vadásztacskó munkája rendkívül sokrétű, mint már említettem, ezért a tanításuknál sok türelmet, következetességet kell a kiképzőnek tanúsítani. Tehát a jól felkészített tacskót föld felett, valamint kotorék munkánál egyaránt kiválóan alkalmas. Szaglásuk és precízitásuk miatt véreb szintű” munkára is beválnak. Hideg és meleg nyomon egyaránt követik a sebzett vadat.

Kennel célja a vadásztacskó tenyésztésben: az ősi, bennük rejtőző, örökölt tulajdonságokat előhozni, megtartani, fejleszteni vadászatokon és munkaversenyeken is. Mindegyik vadásztacskómat saját magam tanítom be, készítem fel a versenyekre és kiállításokra. Aktív verseny-tenyész tacskóim vannak, nem hobbi kutyáim. Munkaképesség mellett, fontosnak tartom még a megfelelő küllemet és a szabályos anatómiát, egészséges felépítést, mert vadászni, nagy fizikai megterhelést elviselni csak az ilyen kutyák képesek. Mindezek mellett, nagy figyelmet szentelek más kennelek, tenyészkutyák megismerésére.

Az első kan kutyám 2009 február 9.-én született. Őt egy híres és nagy múltú a Marosmenti-Rudifogó Kennelből vásároltam. Két hónapot vártam rá, minden nap izgultam, hogy mikor fog eljönni az a pillanat, amikor mehetek a kis kölyökért. Link: http://www.szalkasszorutacskok.hu/cikk/152

2010-ben sikerült hozzájutnom egy rendkívül jó vérvonalú (DACHSSCHLUCHT, VON RAUHENSTEIN, VON LEOPRECHTING, VAL VEZZENO) és szép szukához. Ezzel egy időben kiváltottam kennel jogosultságomat. A kennel neve: Bassotto di Corleone, Oroszlánszívű Vadásztacskó Kennel lett. Szintén ebben az évben sikerült egy rendkívüli jó kanhoz is hozzájutnom, neki az apja kétszeres világ győztes (JWW 06', WW 08'), anyja: veterán világ győztes lett 2013-ban Budapesten.

2011 májusában megszülettek az első kiskutyák. Nyarán pedig a Párizsi World Dog Show-n részt vettem Fjord kutyámmal, továbbá itt lehetőségem adódott, hogy megismerkedjek több külföldi tenyésztővel. Illetve több mint 160 szálkásszőrű tacskót láthattam.

2012-ben a Magyarországon, Bükfürdőn megrendezett MTE Clubshow-n és a WUT Show-n sikerült elérnem pár jó eredményt már a saját tenyésztésű kutyámmal is.

Ezzel egy időben, Moszkvából megérkezett a kennelembe egy új vérvonalú tenyészkan - Protsionus Ursambol (Protsionus Carambol x Protsionus Opera). Az apja - Protsionus Carambol 2011-ben, Párizsban lett világ győztes, melyet személyesen láthattam. 2012-ben büszkélkedhetek még számos kiállítási és munkaverseny SchwhK-H, CACT eredményekkel is. Moszkvai kapcsolatom révén sikerült kiküldeni a kennel legjobb standard szálkásszőrű tacskó szukáját versenyeztetni és fedeztetni (Apache Hycon). A szukám Orosz Champion lett, illetve egy nemzetközi CACIT, BhFK munkavizsga versenyen 92 pontot ért el. Cserébe a kennelem kapott egy Orosz szukát (Protsionus Sibilla) versenyeztetésre. A szukát sikerült betanítanom, illetve munkavizsgát tett - SchwhK-H, CACT 100 pont, első diplomás munkával.

2012 októberében, kennelem szervezhetett Nagymátén egy Tacskós Vércsapa és Vaddisznós Munkavizsga, CACT versenyt, mely rendkívül jól sikerült és jó hangulatban telt el. Továbbá, részt vettem a 2012-es Salzburg World Dog Show-n, melyen Protsionus Ursambol a legjobb kölyök lett. 2012 decemberében megszületett a második standard szálkásszőrű alom. Továbbá, a 2012/2013-as vadászidényben számos, eredményes nagyvad utánkeresésünk volt.

2013-ban részt vettem a kennel két kutyájával a Budapest World Dog Show-n. Megcsináltuk a a Nehezített Vércsapa CACT munkavizsgát Bassotto di Corleone Aldo-al és Diana Kleopátra-al. Számos kiváló eredményeket értem el a kennel többi kutyájával is, mind föld alatti és föld feletti munkavizsgákon. 2013 őszén sikerült kijutnom Németországba, az FCI-Europa-Pokal VGP, munka Tacskó Európa Kupára. Közel, 3 hónapon át készültünk Diana Kleopátra-al csak erre a versenyre. Szeptemberében Protsionus Ursambolt Mexikóba küldtem versenyeztetni, ahol Mexikói, Guatemalai és Grand Guatemalai Champion lett.

2014-ben a kennel hivatalosan Lengyelországba költözött és itt folytatja tovább a tevékenységét.

- Bassotto Di Corleone Cielo (Diana Kleopátra x Apache Hycon) Junior Mexikói Champion lett.

- Bassotto Di Corleone Arturo: Portugália - BOB, Mexikó - BOS, BOB, BOG2.

- Fjord és Diana Kleopátra teljesítették a Nemzetközi Szépség Championátus (International Champion of Beauty) feltételeit. 

- Protsionus Ursambol részt vett a Finn Világkiállításon, ahol kitűnő eredményt ért el champion osztályban.

Lengyelország képviseletében delegáltak Protsionus Ursambol-al a WUT Schweissprüfung/vércsapa versenyre, 2014, Malacky, Szlovákiában.

 

Ezt megelőzően, két Lengyel vércsapa versenyen vettünk részt Urssal a gyakorlás végett. Mind két versenyen 82/100 pontot értünk el, első diplomás munkákkal.

 

Lengyelországban versenyeztünk egy Nemzetközi BHFK munkavizsgán Protsionus Ursambol-al és Diana Kleopátra-al. Ursambol a 6. lett 21 kutyából a második napon, 100 pontos, első diplomás vizsgát tett, ugrasztott 2:44 másodperc alatt. Diana: 94 pont, 10. lett 28 kutyából, első diplomás munka, 0,12 másodperc alatt fogást csinált. Lengyelországban, a fogás =(munka stílusa) a rókán kevesebb pontot ér és automatikusan kizárják a kutyát a további föld alatti versenyekből az év végéig. Az a kutya, aki ugraszt és megfelelően kijön a kotorékból, megkapja a maximális pontot, azaz 100 pontot.

Megszülette a "D" alom a következő párosításból: 

Bassotto di Corleone Abbraccio (Diana Kleopátra x Ravnsager's Krytonite For Manipulus) x MIDAS z Dziada Pradziada (Magnifique z KoszęcińskiejDąbrowy x Asztrik Q-rrens von Hungary).

- Protsionus Ursambol Lengyel Champion lett.

- Megérkezett a kennel új vérvonalú tenyész szukája Palinka z Dziada Pradziada (NEGRA z Dziada Pradziada x Castelpetroio Fa Baccano)

2015-ben sikeresen kezdődött az év, Januárban 6 db eredményes vaddisznó utánkeresésünk volt.

- Diana Kleopátra Lengyel Champion, Palinka z Dziada Pradziada pedig Junior Lengyel Champion lett.

- Protsionus Ursambol egy nemzetközi vércsapa versenyen - Piotrków Trybunalski (PL), 3. helyezett lett, 92 pontot elérve 16 kutyából.

Megszületett az "E" alom a következő párosításból: Diana Kleopátra x Nugat z Dziada Pradziada.

Megérkezett a kennel új vérvonalú tenyészkanja Rudzik z Dziada Pradziada.

2016-os év egy kiemelkedőnek mondható. Januárban részt vettünk a vadásztársaságunk által szervezett kétnapos vaddisznóhajtáson és egyéni vadászatokon, ahol több sikeres keresésünk is volt. Tavasszal Magyarországon megrendezett vércsapa munkavizsga versenyen Marosmenti-Rudifogó Juci szukám SchwhK győztes lett Ásotthalmon. Egy másikon pedig Palinka z Dziada Pradziada Hubertusz Kupa győztes lett Káld-Hidegkúton, Sárváron. Protsionus Ursambol Sárváron és Ásotthalmon is SchwhK CACT 100pontot kapott, ezzel teljesítette a Hungária Munka Champion feltételeit.

A 2016-os évben összesen 7db SchwhK-H CACT 100pontos címet kaptak a kutyák, továbbá két vércsapa munkavizsgát sikerült megnyernünk. Kétszer részesültünk külön díjban vércsapa vizsgákon. Lengyelországban kétszer lettünk harmadikak és egyszer negyedikek vércsapa versenyeken. Rudzik z Dziada Pradziada BhFK/J és ESW/J címeket ért még el, illetve egy Nemzetközi BhFK-PL viszgán maximum pontot kapott - 100/100.