A HELYTELEN UTáNKERESéS éS A Jó VADáSZKUTYA HIáNYA

‎"S ha már megsebezte, keresse meg, keresse addig, míg meg nem találja, míg bele nem kopik a talpa, míg bele nem törik a dereka.

Ha pedig akkor sem találja – inkább haza se jöjjön. Mert sebzett vad elvesztése, a döggé lövés gyalázata minden vadászvétségen túltesz.”

gróf Széchenyi Zsigmond

Nagyon sok sebzett nagyvad veszik el a vadászatokon a helytelen utánkeresés és a jó vadászkutya hiánya miatt. A vadász embernek tudnia kell, hogy az általa megsebzett vadért is felelős. Nem hagyhatja elveszni, továbbá a lehető legrövidebb időn belül meg kell szabadítani a szenvedéstől.

Mi az utánkeresés: a vadász és kutyája összehangolt munkája, egészen a lövéstől a vad birtokbavételéig. A jól lövő vadásznál is előfordulhat, hogy izgul, kapkod vagy csak más okok (fa, faág) miatt letér a lövedék a röppályáról.

A vad nem marad tűzben, súlyos sebével „elfut” és csak jóval később vagy rövidebb idő után dermed meg. Sajnos ilyenkor csak hosszú keresés után vehető birtokba a vad.

A helyes utánkeresés több dolgot követel meg a vadásztól: vadászati tudást, ügyességet, kitartást stb.

Sikeres vaddisznó utánkeresésem - kutya: Marosmenti-Rudifogó Mazsola

 

Bárki nem tudd megfelelni ennek a feladatnak. Vadászatban jártasnak kell lennie, ismernie kell a vadfajokat, viselkedésüket, a természetet, illetve kellő fizikai állóképességgel és testi erővel kell rendelkeznie.

Nagyon fontos itt még megjegyezni, hogy rendkívül türelmesnek kell lenni a kutyával szemben!

Mire lesz szükségünk az eredményes utánkereséshez: nyaklóra, vezetékre (10- 12 m hosszú), jelölő szalagra, strapabíró ruhára a sűrű miatt, sapkára, kesztyűre, lehetőleg erősre. Továbbá, elengedhetetlen kellék még a fegyver. Fontos felszerelés még a hátizsák, melyben lámpa, vadászkés, egy üveg víz legyen elsősorban a kutyának. Praktikus még a kutya behívására a vadászkürt vagy síp.

A vadászatnak ez a módja igazi csapatmunka, amelyen belül az egymásra utalás miatt feltétlen bizalomnak, összhangnak kell lennie a kutya és vezetője között.

Ez egy közös vadászszenvedély a vadászember és a kutyája között.

 

„Akkor jövünk, ha másnak

Nincs esély,

Át sűrűkön, a sebzett vad nyomán

Rátalálni gyerünk, vezess kutyám

Jól van, látom ám, itt a véres levél

Most megmutathatjuk mi is talán

Mi még az ősi vadászszenvedély.”

Hullwerscheid.