TöRTéNET EGY VADáSZTACSKóRóL

Napfelkelte, FJORDDAL, 2014.03.

„A kutyákkal kapcsolatosan úgy, mint az embereknél mindig csak azt higgyük el, amit megtapasztalunk. A többi az mese.”

Kutyás Bajusz István könyvéből.

Eredményei:

JUNIOR SZERB CHAMPION, SZERB CHAMPION, HUNGÁRIA CHAMPION, INTERNATIONAL BEAUTY CHAMPION, C.I.E

Championnat De France, Párizs, 2011: kitünő 2., junior osztály.

World Dog Show, Párizs, 2011: kitünő, junior osztály.

WUT, Magyarország, 2012: kitünő 3., nyílt osztály.

Euro Dog Show, Bucharest, Románia, 2012: kitünő, R.CAC.

World Dog Show, Budapest, Magyarország, 2013: kitünő, nyílt osztály.

HUNGÁRIA MUNKA CHAMPION

 

25 SIKERES, NAGYVAD UTÁNKERESÉS.

Nagyvad (vaddisznón) VAV győztes.

CACT 100 PONT - vércsapa munkavizsga, föld alatti munkavizsga - róka, Nagyatád, 3. helyezett. 

2 X föld alatti munkavizsga - róka, Nagyatád, 75 pont.

Föld alatti munkavizsga - róka, Nagyatád, 83 pont.

Vaddisznós munkavizsga.

Vízi munkavizsga.

Föld alatti, nemzetközi munkavizsga, Lengyelország, CACIT - róka, 79 pont.

Több, mint négy év telt el azóta, mióta megláttam, megvettem Fjordot. 2010-ben kezdődött a történetünk. Előtte sokáig kerestem tenyészkant, nézegettem a kenneleket az Interneten. Egyszer csak megláttam egy képet és rákérdeztem, hogy megvan-e még a kölyök. Több információt, fotót kértem a kutyáról, természetesen rövid időn belül megjött a válasz. E-mail váltások, beszélgetések után, sor került több közös találkozóra is. Kotorékozni mentünk közösen, ez idő alatt láthattam a kutyát. Komoly tekintetét rám szegezte az autóban a hátsó ülésen, ültünk és néztük egymást. Valami megfogott benne. Annyit hadd említsek meg vadászatra, kiállításra kerestem kant. Ekkor már megfogalmazódott bennem, hogy mit is szeretnék. Tenyészteni ezt a gyönyörű és rendkívül sokoldalú fajtát. Eldöntöttem megvásárolom Fjordot, bármi áron is. Nagy pénzt kértek érte. Persze minőségi kutyáról beszélünk, kitünő pedigrével, világgyőztes szülőkkel. Természetesen a szülők jó vadászkutyák is egyben. Nagy nehézségek árán megegyeztünk, komoly feltételeket szabtak egy kezdő tenyésztőnek. A mai napig, nem értek egyet az ilyen jellegű feltételekkel. Túl sok lehet ez, egy viszonylag kezdő kutyás számára. Habár, úgy érzem mindent megtettem, amit kértek tőlem, ezt Fjord eredményei is bizonyítják mind a mai napig. Sajnos a „barátság” megszakadt.

 

 

 

 

 

Azóta több almot, fedeztetést is csináltam a kutyával. A legutolsót 2015-ben.
Egyik utódja:
 
Persze, ahhoz, hogy „jöjjenek” az eredmények nagyon sokat foglalkoztam Fjorddal. Közel három évembe telt, mire mindent megtanult. Kedvence a vízi munka, imádja a vízet. De jól megy vércsapán, műkotorékban is (pedig nem kicsi kutya, 12-13 kg). Vaddisznót ugatja, állítja keményen. Nem adja fel soha. Utánkereséseken előnyére válik, nagyobb-erősebb termete. Hosszabb, több kilóméteres munkákon szinte el sem fárad fizikailag. Hajszás munkák során, mikor elengedem, mindig visszanéz rám, vár egy biztatást és utána keményen, önállóan, soha fel nem adva dolgozik. Volt, hogy lerántotta úgy az őzsutát, hogy csak ámultam. 25 nagyvadat talált meg eddig, ez idő alatt, soha nem sérült meg vagy ment bele eszetlen dolgokba. Igazi egy gazdás vadászkutya.
Persze, kölyök korában már elkezdtük a kiállításra felkészülést is. 2011-ben a Világkiállításon, Párizsban vettem neki egy felvezető pórázt, mely a mai napig megvan. Kiállításokon is szépen megállta a helyét, kitünőnél soha nem kapott rosszabbat. Sok nagy versenyre (munka és küllemre) mentünk együtt, egymást folyamatosan tanítva.
2014-ben megszerezte, befejezte az Interchampion d’Exposition címét is. Kiemelkedő formában van, jelenleg tengeren túli versenyekre készül.