PROTSIONUS URSAMBOL

„A vaddisznó támadókészsége leginkább az őt állóra csaholó kutya iránt megnyilvánuló fékevesztett dühén mérhető le. A kutyát egyformán gyűlöli a vaddisznó, legyen az kan vagy koca, süldő avagy pár hónapos malac. Ha sebzett vagy sarokba szorított disznóról van szó, nemtől és kortól függetlenül biztosan támadja is a kutyát.”

Id. Fuchs Antal

 

 

 

Tovább olvasom...

Z Dziada Pradziada Pálinka: kisebb vércsapa kidolgozása 4 hónaposan

Tovább olvasom...

Diana Kleopátra: vércsapa gyakorlás

Vércsapa hossza: 1,3 km, ideje: 24 óra, felhasznált vér mennyisége: 250 ml./Blood tracking length: 1.3 km, time: 24 hours, used blood: 250 ml.

Tovább olvasom...

PROTSIONUS URSAMBOL: vércsapa gyakorlás

Vércsapa hossza: 600 m, ideje: 8 óra, vér mennyisége: 1dl. Jó vezetékmunka eső után.

Tovább olvasom...

PROTSIONUS URSAMBOL: vércsapa gyakorlás szarvas csülökkel

 Csapa hossza: 410 m, 4 töréssel, felhasznált vér mennyisége 1 dl, csapa ideje 5 óra. 

 

Tovább olvasom...

Vércsapa gyakorlás szarvas lábbal

DIANA KLEOPÁTRA

Kidolgozott vércsapa hossza: 850 m, vér mennyisége: 1dl, nyom állási ideje: 25 óra.

Tovább olvasom...

Vízi munkában a Tacskó

A vízi munka jelentése: a lőtt szárnyas vadat – vadkacsát Tacskónk a vízből kihozza. Ehhez kutyánknak két dolgot kell jól tudnia: úszni és apportírozni. Az apportozást már fiatal korban célszerű elkezdeni, először valamilyen bottal kezdjük a tanítást. Ebben a korban könnyen kihasználható az, hogy a kutya szereti a szájába venni a dolgokat, illetve szeret játszani. Ezt kell kihasználnunk a kepzés alatt. Például, ha elhúzzuk az orra előtt az apportírozásra szánt tárgyat, akkor érdeklődését felkeltjük és utána fog kapni. Ekkor eldobjuk neki a botot, de nem túl messzire, azért hogy lássa, majd bíztatjuk: „hozd”. Ösztönösen utána fog menni és szájába fogja venni, majd elszalad vele. Próbáljuk magunkhoz hívni és elvenni tőle a botot. Ezután többször is ismételjük meg a feladatot, hogy rögzüljön benne. De ne túl sokszor ismételtessük el vele a feladatot, nehogy megunja. Ha már biztosan behozza a tárgyakat, akkor áttérhetünk a szőrmés és tollas dolgokra, hogy ezeket is megszokja.

Célszerű egy tóra vinni Tacskónkat, akár belemenni vele a vízbe, olyan mélységig, ahol neki már úsznia kell. Ha már biztonságosan úszik, akkor apportíroztassunk vele botot a vízből. Ha sikeresen elvégzi a feladatot, akkor jöhet a valódi vízi munka.

Ehhez azonban segítőkre lesz szükségünk. Kérjük meg segítőinket a következőkre: az egyikük adjon le egy lövést, majd a másikuk a kacsát fogja bedobni a vízbe. A kacsa lehet frissen lőtt vagy lefagyasztás után felengedett. Két segítőnk a takarásban helyezkedjen el. A lövés után a kacsát azonnal be kell dobni a vízbe, de a kutya ne lássa, hogy emberek keze is benne van a dologban. Ezután küldhetjük a kutyánkat a kacsáért, ha jó volt az idomítás, akkor a siker garantált.

A vízi munkavizsgán a vízbe menési készséget és az apportkészséget nézik, az előbbi magasabb szorzóval számít. Nem önálló vizsgaszám, csak összetett illetve sokoldalú verseny keretében rendezhető. A feladat ugyan ez és a követelmény is.

BASSOTTO DI CORLEONE CIELO (DIANA KLEOPÁTRA * APACHE HYCON): 

Kihozta a kacsát a vízből, úgy hogy először úszott!

Tovább olvasom...

Vércsapa gyakorlás őz lábbal

DIANA KLEOPÁTRA

Kidolgozott vércsapa hossza: 700-800 m, vér mennyisége: 1dl, nyom állási ideje: 22 óra.

 

Tovább olvasom...

Csapacipő

„Az így készült nyom a legélethűbb, szinte teljesen hasonló a vad által hagyotthoz. Lehet vért csepegtetve, de vér nélkül is készíteni. Tetszés szerint választhatom meg a munka helyét, idejét, hosszát. Hasonlóképpen a vad nyomához, ebben az esetben is hátramaradnak un. földi jelek, vagyis csülök talajbevágásai és a sérült talaj és a vágott, zúzott növényi részek illatanyagai.”-
/Bőhm István - A Hannoveri véreb/

Tovább olvasom...