VíZI MUNKáBAN A TACSKó

A vízi munka jelentése: a lőtt szárnyas vadat – vadkacsát Tacskónk a vízből kihozza. Ehhez kutyánknak két dolgot kell jól tudnia: úszni és apportírozni. Az apportozást már fiatal korban célszerű elkezdeni, először valamilyen bottal kezdjük a tanítást. Ebben a korban könnyen kihasználható az, hogy a kutya szereti a szájába venni a dolgokat, illetve szeret játszani. Ezt kell kihasználnunk a kepzés alatt. Például, ha elhúzzuk az orra előtt az apportírozásra szánt tárgyat, akkor érdeklődését felkeltjük és utána fog kapni. Ekkor eldobjuk neki a botot, de nem túl messzire, azért hogy lássa, majd bíztatjuk: „hozd”. Ösztönösen utána fog menni és szájába fogja venni, majd elszalad vele. Próbáljuk magunkhoz hívni és elvenni tőle a botot. Ezután többször is ismételjük meg a feladatot, hogy rögzüljön benne. De ne túl sokszor ismételtessük el vele a feladatot, nehogy megunja. Ha már biztosan behozza a tárgyakat, akkor áttérhetünk a szőrmés és tollas dolgokra, hogy ezeket is megszokja.

Célszerű egy tóra vinni tacskónkat, akár belemenni vele a vízbe, olyan mélységig, ahol neki már úsznia kell. Ha már biztonságosan úszik, akkor apportíroztassunk vele botot a vízből. Ha sikeresen elvégzi a feladatot, akkor jöhet a valódi vízi munka.

Ehhez azonban segítőkre lesz szükségünk. Kérjük meg segítőinket a következőkre: az egyikük adjon le egy lövést, majd a másikuk a kacsát fogja bedobni a vízbe. A kacsa lehet frissen lőtt vagy lefagyasztás után felengedett. Két segítőnk a takarásban helyezkedjen el. A lövés után a kacsát azonnal be kell dobni a vízbe, de a kutya ne lássa, hogy emberek keze is benne van a dologban. Ezután küldhetjük a kutyánkat a kacsáért, ha jó volt az idomítás, akkor a siker garantált.

A vízi munkán a vízbe menési készséget és az apportkészséget nézik, az előbbi magasabb szorzóval számít. Nem önálló vizsgaszám, csak összetett illetve sokoldalú verseny keretében rendezhető. A feladat ugyan ez és a követelmény is.

BASSOTTO DI CORLEONE CIELO (DIANA KLEOPÁTRA x APACHE HYCON)

Kihozta a kacsát a vízből, úgy hogy először úszott!