VADDISZNóHAJTáS TERMéSZETES VADáSZATON - PZŁ ZO WAŁBRZYCH, ŚWIDNICA 2022.11.20

Hajnalban már úton voltunk Bassotto di Corleone Himera kutyámmal a vadászatra és egyben munkavizsgára, elsők között érkeztünk a kiváló területre, ahol egy kis hó leesett az éjszaka folyamán. Örültem, mert mostanában 18 fokban vadásztunk, de tegnap reggel -8 fok volt.

Négy hajtást terveztek a munkavizsgán, első körben a Lengyel fajták mutatták meg valójában mire képesek, Himera a 2. hajtásban indulhatott, tetszett a hely nagyon, nehéz dombos terep, néhol fiatalos, néhol szederinda és persze a Lengyel fenyvesek. Már az elállás előtt láttam kijártnak a repcére a szarvasok, illetve a szélekben láttam süldő nyomokat, kisebb túrásokat, gondoltam is magamban itt biztos lesz egy kis "játék" a kutyának.

Pár perc várakozás után bíróm engedélyt adott a csatolásra, Himi szépen lenyomozta balra tőlem a területet, ezután fölöttem dolgozott a sűrűben, ahol rövid időn belül állítottak is a kutyák, elsőnek egy Német fürjészeb indult meg a kondával, utána egy Szerb trikolorkopó, mögötte pedig Himera illetve még egy kopó. Szerencsém volt, mert mindegyiket láttam, megfigyelhettem a különböző adottságokkal, munkastílussal rendelkező kutyákat. Bíróm mellettem erősen figyelt és kérdezte merre van a kutyám - az Ultracom Global R10i Hybrid nyakörvem segítségével követtem a munkát 300-400m-en keresztül folyamatosan ugatott, 600m-ig ment a disznókkal egészen az úton lévő elállókig, ahol lövést is tettek. Ekkor már tudtam, hogy értékelhető lesz a munkája. Az úton kereste a vissza utat, melyet meg is talált és újra csatlakozott a hajtáshoz, rövid időn belül pedig vége lett. A GPS készüléket figyelve látom visszafelé jön, már látom a vadászokat az egyiknek a kezében egy róka, na mondom ott lesz Himera egyszer csak látom a kolléga magasan tartva hozza felém a kezében a kutyát, közben mindenki nevetett biztosra tudtam megmutatta mit tud a rókával. Utána már mondták is a történetet és gratuláltak e remek kutyához!

Igazából ez mindennél többet ér, hogy elismerik a tenyésztői munkád szép szavakkal. Sokadszor bizonyította mire képes ez a különleges kutya! Nála keményebb fejű (mentálisra gondolok), mindig, de mindig menni akaró kutyával én nem találkoztam még, keményebb, mint a legerősebb kanom, hihetetlen.

A 2. hajtás véget is ért, a bírok hangosan egyenként értékelték a munkákat, további két hajtásban nem is kellett részt vennünk, pedig kérdeztem nem e mehetnék, mert kölykei voltak Májusban, nemrég tüzelt, láttam rajta hatalmas energiája van.

A sötétbe nyúló eredményhirdetésen ismét kiemelték a munkáját - első diplomás munka 63/68pont, melyre büszke vagyok!

(Helyezett itt nincs ilyen típusú vizsgán)

Köszönöm szépen a kedves szavakat, fogadtatást és a rengeteg süteményt.