MUNKAVIZSGÁK

Nemzetközi Vércsapa Munkavizsga - Piotrkowie Trybunalskim (PL) 2021.06.05

Bassotto di Corleone Himera 90pont/100 első diplomás munka 6./17 kutyából. Nem volt egyszerű a mai nap a kutyáknak, mert reggel 9 órakor már 22 fok volt. A csapa felénél megkellett állnom megitatni a kutyám, mely 700-800m hosszú lehetett 3 töréssel kemény terepen. Örülök a mai elért eredménynek, mert ismét igazam lett vele kapcsolatban! (A legjobb kutya volt a Tacskók között, versenyeztünk ma Lengyel kopó, labrador, spániel ellen is.) Köszönöm a bírónak a korrekt bírálatot! Darz Bór
 
Tovább olvasom...

Nemzetközi Vércsapa Munkavizsga - 2021.05.22, Nadleśnictwo Kobiór (PL)

Rudzik z Dziada Pradziada: 100 pont 2. helyezett/10 kutya, első diplomás munka, RESERVE CACIT. Mindig hittem benne Ő meghálálta, Oroszlán szívvel dolgozott ma az éjszakai és reggeli (5órás) eső által elmosott csapán. A csapa állási ideje 15 óra, hossza 800m volt több töréssel és sok szederindával, rengeteg friss nyommal. Nem volt kontrol, nem volt vér semmi, csak a kutyámban bíztam és a feszes vezetékben, volt hogy 8m-t kiengedtem, ledobtam már mérgemben, mert nem volt kontrol és ömlött az eső! Megoldotta, nem hibázott. A mai nap folyamán csak két kutya csinált 100pontot, igaz a vérebek 1100m-es csapán mentek, de még ők sem tudtak ma 3.diplomás munkánál jobban teljesíteni (náluk 11kutya vizsgázott). Sok év tudatos munkája van e eredményünk mögött! Köszönöm szépen mindazoknak, akik hozzá segítettek a mai elért eredményhez! Köszönöm a bíróknak a korrekt és tiszta bírálatot! Darz Bór
 
Tovább olvasom...

Vaddisznóhajtás természetes vadászaton - Piotrkowie Trybunalskim (PL) 2019.12.07

Vaddisznóhajtás természetes vadászaton - Piotrkowie Trybunalskim (PL) 2019.12.07

Rudzik z Dziada Pradziada kutyám egyedüli tacskóként 8 kopóval szemben, nagyon jó munkát csinált a 2. hajtásban (7 "kisebb" hajtás volt összesen).

Külön öröm volt számomra ismét a nagy Lengyel fenyvesekben dolgozni és bizonyítani. Köszönöm a bíróknak a korrekt és tiszta bírálatot!
Illetve köszönöm a tenyésztőnek 
Joanna Szymczyńska - nak!

Rudzik 68/68pontot ért el, első diplomás munka, 1 helyezett

Tovább olvasom...

Lengyel munkavizsgán

Három éve, hogy Lengyelországban is elkezdtem dolgozni a tacskóimmal. Számos munkavizsgán vettünk részt - vércsapa, földalatti-rókán, vaddisznós és összetett versenyeken. Az itteni munkavizsgákat nem szeretném összehasonlítani a magyarországival, mert teljesen mások, de szintén az FCI által szabályozottak. (A tagországok munkavizsgái között vannak eltérések.) A Lengyel különbségek elsősorban abból adódnak, hogy a vadásztársaságok rendezik a munkaversenyeket. Regionális, nemzeti és nemzetközi versenyeken vehetünk részt. Egy-egy versenyen két-három bíró bírál egy kutyát. Nem egyszerű a CPC (CACT) címet megszerezni, ahhoz a teljes versenyt kell megnyerni. Tehát egy kutya részesül a CPC (CACT) címben. Tacskóknál a Lengyel Munka Champion feltétele 3db CPC (CACT) cím (Egy minimum nemzeti vagy nemzetközi munkavizsgáról, egy CPC pedig földalatti munkavizsgáról-rókán, illetve az első és az utolsó CPC cím között 6 hónapnak kell eltelnie). Természetesen a további első, második és a harmadik díjas munkákat is díjazzák diplomával. Nemzetközi versenyen az első helyezettnek jár a CACIT is, a másodiknak pedig a R.CACIT cím. A záró ceremónia előtt egy közös ebédre vagy vacsorára is van lehetőségünk és átbeszélhetjük az aznapi eseményeket.

A vércsapa versenyeken külön versenyeznek és konkurálnak a vérebek (FCI VI.). Tacskók (FCI IV.) és más vadászkutyafajták (FCI III., V., VII., VIII.), akik erre a munkavizsgára kötelezettek együtt konkurálnak. Az a kutya, aki először vesz részt vércsapa munkavizsgán (minimum 9 hónapos kor), annak lövésállósági tesztet kell teljesítenie két leadott lövéssel, amelyik kutya lövésfélő, azt kizárják a versenyből. Ezt elég, ha egyszer teljesíti és a következő versenyeken felmutatjuk az erről kiadott lapot. Ezután jön az engedelmesség két választható opcióval: a) rögzítve vagy b) nem rögzítve a kutyánkat. Előre jeleznünk kell, melyiket választjuk. Fixálás esetén ez -8 pontveszteséget jelent. Maga az engedelmesség 5 percig tart és két lövést (2 perc után egy lövés, megint 2 perc és még egy, majd egy perc várakozás és vége.) adnak le, vizsgálva a kutya reakcióit. Ha a kutya megváltoztatja a helyét (kevesebb, mint 5 m) vagy elkezd ugatni, akkor kevesebb pontot fog kapni. A kutya vezetője 50 m-es távolságból elrejtőzve várakozik. Minden kutyát külön bírálnak el, ha ezt teljesítettük, akkor megkezdhetjük a csapa kidolgozását. 
A csapa kora (állási ideje) 8-16 órás, mely egy éjszakát állt vagy 40-48 órás, mely két éjszakát állt (Itt csak azok a kutyák versenyezhetnek, akik diplomát szereztek a 8-16 órás csapán). Tacskóknál a csapa hossza 600 m 3, 4 töréssel, de tapasztalataim szerint ez nem egyszer meghaladta akár az 1500 m-t! Természetesen ez függ az adott területtől is. A területeken általában mindenhol friss nyomok, váltók találhatóak, de ezeket a nehézségeket át kell hidalni. Beleértve az igazi és szép hamisíthatatlan természetet. A csapák irányát a fákon jelölik a rálövés helyétől számítva 50 m-n keresztül. A csapák nem "túl szabályosnak" mondhatóak, itt a törésekre gondolok. Az itteni versenyek csapái leginkább egy éles utánkereséshez hasonlítanak. A vércsapa végére vaddisznót, őzet, gím vagy dám szarvast helyeznek, ez attól függ, hogy milyen vért használtak a fektetéskor. 
Elérhető maximum pontszám 100 pont, de plusz 20 pontot még szerezhetünk, ha a kutyánk a második sebágytól önállóan dolgozik, megtalálja a vadat és ezt 5 percig ugatja, amíg a vezetője oda nem ér vagy a dermedthez oda nem vezeti (A második sebágytól önállóan dolgozik, megtalálja, visszajön maximum 10 percen belül és odavezeti a vezetőjét a vadhoz. Előtte a vezetőnek meg kell mondania a bírónak, hogy milyen módon fogja mutatni a kutya, hogy megtalálta a vadat). A csapa végén egy segítő elrejtőzve figyeli a kutya viselkedését a vadnál. Az a kutya, aki eszi, vagy el akarja ásni a vadat, azt kizárják a versenyből.

A vaddisznós munkavizsgára 9 hónapos kor betöltése után lehet jelentkezni. Ha a kertben több disznó van, akkor a kert mérete min 2 ha. (A kertben ahol egyszerre, csoportban versenyeznek a kutyák ott min 5 ha-os a kert, de ezt az opciót most nem részletezem itt.) A disznós vizsga szintén lövésállósággal kezdődik. Ezt követően jön az engedelmesség az erdőben, mely két feladatból áll: a) behívás - síppal vagy kézjellel b) pórázon vezetés - egy adott irányba jobbról, balról "S" alakot leírva kerüljük meg a fákat, mintha lassan cserkelnénk. Erre a feladatra célszerű cserkelő pórázt használni, ami segíti a kutyát a mozgásban, mivel a kutya nem húzhat, távolodhat el tőlünk. Mindkét esetben külön pontszámot fogunk kapni és ezt követően jelentkezhetünk a kerti munkára. A vaddisznós kert mérete 1-5 ha. A kertben a bírálati lap leadása után egy általunk kiválasztott irányba pár lépést tehetünk a kutyánkkal, lecsatoljuk és biztatjuk a keresésre, 10 perc alatt meg kell találnia a vaddisznókat. Nagyon fontos, ha a kutyát nem érdekli, vagy nem találja, és nem ugatja a disznókat, akkor kizárják a versenyből. Továbbá, itt kell megemlítenem hogy a kutya a disznókat nem támadhatja vagy lóghat rajtuk (A legfontosabb a kutya biztonsága, mint a vadászatokon, kereséseken.), mert pontokat veszíthetünk, ami kettes osztályzatot jelent és diploma nélküli munkát. (Nézik a keresés, támadás, követés, ugatás módját.). Miután a tacskónk megtalálta a disznókat, a bírónk meghatározza, hogy milyen hosszan kell dolgoznia. A vaddisznós munka befejeztével egy 8-16 órás, 400 m-es csapát kell még kidolgozni, szintén 3,4 töréssel. Tehát, a disznós munka egész napos, rendkívül összetett vizsga, mely komoly koncentrációt igényel mind a kutya és gazdája részéről! Illetve tapasztalt kutyával érdemes versenyezni egy ilyen munkavizsgán. Elérhető pontszám 140 pont, de plusz 20 pont itt is szerezhetünk. Természetesen arra is van lehetőség, hogy 9-24 hónapos korig, a fiatal kutyánk letegyen egy próba vizsgát (próba pracy) könnyebb feltételekkel (Pl.: nincs vércsapa vizsga). A kert mérete 1 ha. Ebben az esetben is kapnak a kutyák diplomát, de a munkavizsga bizonyítványt nem lehet vele megszerezni. Maximum pontszám itt 100 pont. Ez is egyfajta gyakorlás, tapasztalatszerzés, személy szerint ezt nagyon jó dolognak tartom.

Bassotto di Corleone Kennel

Tovább olvasom...

CACT vércsapavizsga, V. Hubertus-kupa, Sárvár, Káld-Hidegkút, 29.10.2016.

 

Tovább olvasom...

Tacskós sikerek

http://vadaszlap.hu/2016/11/03/tacskos-sikerek/

Tovább olvasom...

Hungária Munka Champion Protsionus Ursambol

Tovább olvasom...

CACT vércsapavizsga, Hubertus-kupa

Tovább olvasom...

Nemzetközi Munkavizsga, Oroszország, Moszkva, CACIT - BhFK, 92 pont

(2012) Nemzetközi Munkavizsga, Oroszország, Moszkva, CACIT - BhFK, 92 pont

Bíró: Stefan Stefik

 

 

Tovább olvasom...

WUT Schweissprüfung 2014, Malacky, Szlovákia

Lengyelország képviseletében részt vehettem Protsionus Ursambol-al a WUT Schweissprüfung 2014/vércsapa versenyen, Malacky, Szlovákiában. A terület vadban nagyon gazdag volt. A munka megkezdése előtt, a csapához vezető úton egy rudli dámszarvas bikával találkoztam. Sajnos a munkát délben tudtuk csak megkezdeni, nagyon meleg volt. A csapán Ursambol jól ment, jelzem az egész erdő szétvolt túrva és tele volt friss nyommal. A meleg miatt fel kellett adnunk sajnos a versenyt, de minden esetre tapasztalat szerzésnek jó volt. Ezt megelőzően két Lengyel vércsapa versenyen vettünk részt Urssal a gyakorlás végett. Mindkét versenyen 82/100 pontot értünk el. Ez első diplomás munkát jelent . Az egyik versenyen 4/6. lettünk a másikon pedig 6/16.

Túrások:

Tovább olvasom...

NEMZETKÖZI VÉRCSAPA MUNKAVIZSGA LENGYELORSZÁG - Piotrków Trybunalski PL - 07.06.2014

PROTSIONUS URSAMBOL: 82/100 points, 4/6 dogs - 1st grade diplom. Blood tracking length: 700-800 m, time: 18 hours, used blood: 250 ml.

Elért pontszám: 82/100 pont, helyezés: 4/6, diploma kategória: 1., vércsapa hossza: 700-800 m, ideje: 18 óra, felhasznált vér: 250 ml.

Tovább olvasom...

NEMZETI VÉRCSAPA VERSENY LENGYELORSZÁG, TYCHY - 01.05.2014

PROTSIONUS URSAMBOL: 82/100 pont első diplomás munka, 6 helyezett per 16 kutya

Vércsapa hossza: 600 m, állási ideje: 18 óra, felhasznált vér mennyisége 250 ml

 

 

Tovább olvasom...

Nemzetközi BhFK Munkavizsga, CACIT Lengyelországban

 

Engedelmesség

 

Tovább olvasom...